Festes i tradicions

Calendari

Festes i tradicions

LES FESTES DEL PALAU D'ANGLESOLA


A continuació trobareu la llista de les festes del poble per ordre cronològic:


ELS GEGANTS DEL PALAU D'ANGLESOLA


Qui són?
Els gegants del Palau d'Anglesola són en Bernat i l'.Elisenda

Ell mesura 2,76 i ella 2,75 m

Creació
Es van crear l'any 1983. Les artesanes foren les membres de Treballs Manuals de l'Associació de Dones, sota el guiatge de les germanes Irene i Rosa M. Solsona Fages (alumnes de l'Escola Massana de Barcelona) i de Pepito Isanda de Mollerussa (avui dia convertit precisament en gegant de Mollerussa juntament amb la seva esposa).

D'on venen?
Mil anys enrere, les terres de Ponent eren domini sarraí i el comte de Barcelona, Ramon Berenguer II, va anar conquerint a poc a poc el territori de la Catalunya Nova. Diversos nobles ajudaven el comte a la tasca de reconquesta i, quan s'aconseguien les possessions, es repartien les terres. Fou així com el comte Ramon Berenguer II afavorí Berenguer Gombau i la seva muller, Sança, iniciant la nissaga dels Anglesola.

La baronia d'Anglesola creada el 1079, per Berenguer Gombau i Sança, segueix amb el seu fill Arnau Berenguer. Arnau té diferents fills que dibuixen diferents línies successòries. Bernat, el nostre gegant, és nét d'Arnau Berenguer. Es va casar amb Elisenda, la nostra geganta, i tingueren sis fills, un dels quals, que també es diu Bernat com el seu pare, serà el primer Senyor del Palau d'Anglesola. Per tant, podríem dir que els nostres gegants són els pares de la nostra vila.PINZELLADES DE CADA FESTA


Cavalcada dels Reis d’Orient i la Sança (nit del 5 de gener)

Sança, esposa d’un dels primers senyors d’Anglesola que van repoblar el Palau d’Anglesola, acompanya ses Majestats. Melcior, Gaspar i Baltasar, amb el grup dels patges que coneixen bé la vila i reparteixen regals casa per casa.


Amb vosaltres, el Palau d’Anglesola es fa gran (gener)

Trobada de tots els nadons que han nascut l’any anterior amb les seves famílies. Un moment per felicitar-nos perquè les nenes i els nens que han nascut al Palau d’Anglesola fan la vila més rica i projecten un bon futur.


Cursa de Sant Blai (finals de gener)

El 2022 arribem a la 6a edició. Una cita atlètica que aplega molts esportistes amb el reclam “la cursa de sant Blai, la més plana que has fet mai”.  Hi ha dues categories: 5 km i 10 km. https://www.cursadesantblai.cat/ 


Festa Major d'hivern: 3 de febrer, en honor de Sant Blai.

És tradició menjar orelletes. Un dolç típic de la festa que temps enrere s’elaborava a cada casa. Avui, sembla que aquesta tradició torna a recuperar-se.

Des de fa uns anys, també és tradició compartir un sopar col·lectiu amb un entrepà de llonganissa i botifarra a l’hora del ball.

En acabar la missa en honor al patró de la vila es canten els seus goigs.


Carnestoltes (dissabte anterior al Dimecres de Cendra)

Aquesta festa de disbauxa i color, se celebra amb una rua pels carrers de la vila, que presideix la Reina Carnestoltes. La rua enllaça amb un berenar al pavelló i després un animat ball de disfresses. Des de fa uns anys es fa un concurs de disfresses que premia les comparses més originals, divertides i animades.


Festa de les cassoles (mes de març)

La cassola de tros és un dels plats més nostres. A base de tot el que hi ha a prop de casa (espinacs, porc, caragols, patates…). La gràcia  és cuinar la cassola en colla, a l’aire lliure, i mentre la cassola fa xup-xup compartir un matí distès. 


Diada de Sant Jordi (23 d'abril)

Els llibres i les roses omplen de color la plaça de la Generalitat. L’Agrupament Escolta i Guia Lo Merlet s’encarrega de fer parada.


Diada de la Mare de Déu de Montserrat (27 d'abril)

Fins fa pocs anys coincidia amb  la cloenda del curs de catequesi de la parròquia. Se celebra amb una eucaristia on  es canta  el Virolai i es venera la Moreneta.  En sortir, es ballen sardanes i es mengen galetes acompanyades de mistela. 


Homenatge a la gent gran (1 de maig)

Festa biennal que convoca les persones més grans del municipi. Missa, dinar de germanor, sobretaula musical i homenatge a les persones que celebren 85 anys. L’organitzen la Llar de Jubilats i l’Ajuntament.


Sant Joan, Diada dels Països Catalans (24 de juny)

La nit de sant Joan, 23 de juny, s’acull la flama encesa al cim del Canigó, que enllaça tots els pobles de parla catalana, i es passeja tot corrent pels carrers i places de la vila. S’encén una gran foguera col·lectiva i els hereus i pubilles llegeixen el Manifest de la Flama del Canigó. Sopar i revetlla popular, amb el so dels petards. I durant la nit més curta de l’any es du a terme la votació per escollir els  nous hereus i pubilles del Palau d’Anglesola.


Sant Roc (16 d'agost)

Eucaristia a l’ermita de sant Roc i, després del cant dels goigs, acte festiu compartint ganyips al parc que duu el mateix nom de l’ermita.


Festa Major d'estiu: 29 d'agost, en honor de Sant Joan Baptista.

Activitats pròpies de la nostra festa gran: pregó de festes, sardanes, ball, nit del jovent, correbars, correfocs, inflables a les piscines, castell de focs i la Matinal Cicloturista, que ja porta 40 edicions pedalant pels camins de la comarca.


Playmopalau, la Fira dels clicks del Pla d'Urgell (mitjan setembre)

Durant el cap de setmana dos mil persones passen pel pavelló poliesportiu per gaudir dels diorames exposats amb els clicks com a protagonistes. N’hi ha de grans dimensions i també els petits diorames. Activitats paral·leles: buscaclics, concurs a les xarxes...


Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre)

Els hereus i pubilles del Palau d’Anglesola llegeixen el manifest oficial de la Diada en l’acte institucional que acaba amb el cant dels Segadors.


Mostra de Formatges Artesans de Ponent (al mes d'octubre)

L’olor de formatge impregna la vila sencera. El pavelló reuneix tots els formatges artesans de les comarques de Ponent i entorn aquest producte es programen diferents activitats.

https://www.mostradeformatgesdeponent.com/ 


Castanyada (31 d’octubre)

Festa tradicional dels Països Catalans. Al Palau d’Anglesola cal passar per la plaça Muriel Casals on els escoltes encenen foc i couen castanyes perquè les puguem gaudir calentes a casa amb la millor companyia.


Correllengua (mes de novembre)

Una festa per defensar l’ús de la llengua i celebrar, gaudir i valorar la cultura popular catalana. Cada any s’homenatja un escriptor i es llegeix el Manifest. L’objectiu és mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura. 

http://correllenguadelpalau.blogspot.com/ 


Festa dels Fruits (mes de novembre)

Cap a la tardor, que ja hi ha la fruita recollida i el cereal segat, és un bon motiu per compartir un bon plat de caragols. 


Festa de Santa Llúcia (13 de desembre)

Vora el cementiri l’ermita de Santa Llúcia acull una missa ben matinera, que acaba amb el cant dels goigs. En sortir, s’ofereix arengades a la brasa, una torrada i vi, tot a prop d’una bona foguera per fer passar el fred del desembre.


Jornada Solidària per la Marató (desembre)

El millor rostre de la vila es fa present aquest diumenge, fent pinya diferents entitats per organitzar activitats diverses, que se solidaritzen amb la causa de la Marató i serveixen per recollir fons per la campanya. 


Recerca del tió (desembre)

Activitat familiar per sortir a trobar el Tió. Han arribat al Palau d’Anglesola i cal trobar-los.


Llum de la Pau de Betlem (desembre)

Una petita llum que s'encén a Betlem i va de país en país, de casa en casa, com a símbol de pau.


Nit de Nadal

Missa del gall enmig de nadales i torronada popular en sortir de missa.


Festa de la Família (diumenge després de Nadal)

La parròquia reuneix les persones que han celebrat 50 i 25 anys de casats, i també les parelles que s’han casat durant l’any. 


Recollida de cartes, patges amb la coordinació de la Sança

Els patges recullen les cartes que han escrit els infants palauanglesolins. Els acompanya la Sança, la patge que farà arribar tots els bons desitjos als Reis d’Orient. 


Cap d’Any

Al pavelló poliesportiu s’organitza un sopar per acomiadar l’any plegats i estrenar el nou brindant i amb música.